dinsdag 24 april 2007

Ditte leest... Het forum van de slechtvalken


Een drama in notendop.

Via een webcam is het wel en wee van een slechtvalkenfamilie te volgen.
Er zijn 3 jongen uit hun ei gekropen en ze werden liefdevol verzorgd door pa en ma. Maar... daar kwam de boze buurvrouw oftwel een andere slechtvalk en die zag pa en vooral zijn 'woning' wel zitten. Ma werd aangevallen, keer op keer, en is nu verdwenen. (Op het forum heet de boze buurvrouw S2).
S2 probeert pa te versieren en... jat veel van zijn prooi weg zodat de jonkies amper te eten hebben. Ze presteert het zelfs om in zijn woning te komen als hij de jongen aan het voeren is en pikt de prooi weg. Jongen krijsen, pa wanhopig...
Het blijkt dat manlijke slechtvalken op de 'grond' niet tegen vrouwtjes op kunnen.
Nu zit S2 vaak voor de woning van pa, hem op te wachten, om zijn prooi in beslag te nemen. Het gebeurt soms dat een nieuw vrouwtje de jongen ook gaat verzorgen en dat hopen we dan maar.

Maar nu dat forum...
Iedereen leeft natuurlijk mee met die kleine pluizenbolletjes en juichen als de jongen goed gevoerd worden. Ook leven ze erg mee met pa die én zijn jongen moet voeren én S2 op afstand moet houden.
Maar... pa kreeg gisteren maar één keer de kans om zijn jongen goed te voeren, om 11 uur 's ochtends, de rest van de dag lukte het niet. Ook kon hij 's nachts niet bij zijn jongen komen... En dan begint het gezeur.
Er moet ingegrepen worden roept de een, de natuur moet zijn beloop hebben roept de ander. En het ontaard in heen en weer geschetter. Ongelooflijk!
Het gaat nauwelijks meer om de slechtvalken maar om wie er gelijk heeft...
Er worden nieuwe items geopend om het geschetter te ontlopen maar dat mag niet baten, ook daar beginnen de schetteraars. Zinnige bijdragen over de vogels zélf
raken ondergesneeuwd onder het heen en weer gebekvecht.
Alsof het al niet spannend genoeg is hoe het met de kleine slechtvalken verder zal gaan...

Ditte
(op de foto, pa slechtvalk met prooi en S2 klaar om de prooi weg te pikken.)
http://www.planet.nl/planet/show/id=2219209/sc=cf508f

Aanvulling: De jongen hebben vandaag al 2 x eten gehad!
En het is nu 10.00 uur!

Geen opmerkingen: